Tetervinas paukštis. Tetervinų savybės ir buveinė

Yra 2 tetervinų tipai:

- įprasta;
- Kaukazietis (ant išnykimo ribos).

Tetervinų dydžiai:

- suaugusio sparno ilgis: nuo 250 (mm) iki 286 (mm);
- vidutinis sparno ilgis: 273 (mm);
- svoris (Pečora): nuo 1000 (g) iki 1400 (g);
- svoris (Laplandijos draustinis): nuo 1120 (g) iki 1333 (g).

- suaugusio sparno ilgis: nuo 227 (mm) iki 255 (mm);
- vidutinis sparno ilgis: 239 (mm);
- svoris (Pečora): nuo 765 (g) iki 1050 (g);
- svoris (Laplandijos rezervas): nuo 934 (g) iki 1056 (g).

Kaukazo tetervino matmenys:

- suaugusio sparno ilgis: nuo 209 (mm) iki 232 (mm);
- vidutinis sparno ilgis: 217 (mm).

- suaugusiojo sparno ilgis: nuo 195 (mm) iki 220 (mm);
- vidutinis sparno ilgis: 204 (mm).

Tetervinas: nuotrauka, aprašymas, buveinė, skirtumas tarp patino ir patelės

Tetervinas yra fazanų šeimos paukštis. Rusijoje yra žinomos dvi šių paukščių rūšys: tetervinas ir Kaukazo tetervinas. Šis paukštis yra vienas geidžiamiausių medžiotojų trofėjų po lazdynų tetervinų ir kurapkų..

Tetervinų aprašymas

Tai gana didelis paukštis. Jis turi mažą galvą ir trumpą tvirtą snapą. Grouse priklauso viščiukų kategorijai ir primena vištieną. Jo sparnai turi ilgas plunksnas, kurios skrydžiui tarnauja kaip vairas. Tai aiškiau matyti žemiau esančioje tetervino nuotraukoje..

Moterys ir vyrai turi visiškai skirtingas spalvas, todėl jas nesunku atskirti. Panagrinėkime jų ypatybes išsamiau.

Kaip atrodo tetervino patinas

Gaidžiai yra daug ryškesni nei moterys. Jie turi juodą plunksną, kuri išsiskiria blizgančiu violetiniu atspalviu kakle, viršutinėje kūno dalyje ir uodegoje. Po uodega ir sparnais yra balti įdėklai, kurie sukuria aiškų kontrastą - "veidrodžiai". Gaidžio uodega pakelta į viršų, ji vadinama „lyra“, tai aiškiai matyti žemiau esančio tetervino nuotraukoje..

Virš patino akių pastebimi lankai, formuojantys keterą. Jie ryškiai raudoni..

Tetervinas - kosachas skiriasi dėl savo individualių savybių. Jo uodegos plunksnos yra panašios į kasas. Tai suteikė šios rūšies pavadinimą..

Suaugę patinai pasiekia 60 centimetrų ilgį ir sveria apie pusantro kilogramo. Jie skleidžia ilgus gurguliavimo garsus. Periodiškai skambantis riksmas ir šnypštimas pakaitomis.

Tetervinų patelė

Patelės yra ne tokios ryškios, bet spalvingesnės. Kad inkubaciniu laikotarpiu liktų nematomi, jie įsigijo ochros plunksną su rudomis ir rausvomis dėmėmis..

Šie paukščiai yra labai panašūs į tetervinų pateles. Jie turi tuos pačius „veidrodžius“ kaip ir vyrai. Balta plunksna taip pat yra ant paukščio kojų ir krūtinės. Pasiekite maždaug penkiasdešimt centimetrų. Jie sveria ne daugiau kaip vieną kilogramą. Tetervinų patelės uodega trumpesnė. Žemiau galite pamatyti tetervino - patelės nuotrauką.

Buveinė

Grouse platinama daugiausia Vidurio Europoje ir Azijoje. Pirmenybę teikia miškams, miško stepėms ir stepėms. Kartais nusėda pelkėse. Tetervinai vengia tamsaus tankio miško. Pirmenybę teikia medžių grupėms, kurios keičiasi atviromis erdvėmis. Šie paukščiai renkasi miškus, kuriuose vyrauja beržai. Tetervino nuotraukoje galite pamatyti paukštį natūralioje aplinkoje.

Įpročiai

Tetervinai susirenka į maždaug dviejų šimtų individų pulkus. Tai sėslūs paukščiai. Jie žiemai neišskrenda į šiltas klimato zonas. Jie gali klajoti tik tuo atveju, jei trūksta maisto.

Dienos metu tetervinai greitai laksto ant žemės arba juda tankia augmenija. Praleiskite naktį po krūmais ar pelkių kauburėliais.

Iškilus pavojui paukščiai greitai ir triukšmingai pakyla. Jie mikliai laviruoja danguje ir įgauna greitį iki šimto kilometrų per valandą greičiu.

Šio paukščio elgesys skirtingu metų laiku turi savo ypatumų. Žiemą tetervinas beveik visą laiką praleidžia medyje. Naktį jis slepiasi sniego duobėje. Esant stiprioms šalnoms, beveik visada būna po sniegu. Turėdamas gerą klausą, tetervinas net dideliame gylyje girdi artėjantį pavojų.

Arčiau pavasario moterys pradeda palaipsniui tolti nuo bandos. Kovo mėnesį prasideda poravimosi laikotarpis, kuris trunka du mėnesius. Patinai dainuoja, trypia ir ratu vietoje. Tuo pačiu metu jie išskleidžia sparnus ir uodegą. Yra srovės hierarchija. Centre yra daugiau suaugusių individų, o pakraštyje - jauni. Tada patelės atvyksta ten poruotis. Jei paukščiai neišsigąsta, jie ilgus metus nekeičia srovės vietos.

Tetervinai nesukuria nuolatinių porų. Veisimosi sezono metu Kosachi gali surengti pateles, kurios jas skiria nuo kaukazinių juodųjų gaidų.

Po poravimosi patinas daugiau nedalyvauja veisimosi procese. Patelė pati susikuria lizdą ir inkubuoja jauniklius. Per sezoną ji deda apie trylika kiaušinių. Inkubacinis procesas trunka dvidešimt penkias dienas.

Jaunikliai greitai vystosi. Po kelių valandų po gimimo jie gali palikti lizdą su mama. Po mėnesio jaunikliai jau skraido puikiai.

Mityba

Tetervinų dieta pagrįsta augaliniu maistu. Jis vartoja lapus, uogas, sėklas ir augalų pumpurus. Gali maitintis mažais vabzdžiais, kurie minta jaunikliais.

Rudenį tetervinas maitinasi grūdinių kultūrų liekanomis laukuose. O žiemą valgomos plonos šakelės, spygliuočių spurgai ir kadagio uogos..

Kaip rasti teterviną

Šie paukščių atstovai visada buvo mėgstamiausias daugelio medžiotojų grobis. Norėdami gauti trokštamą trofėjų, turite žinoti, kur yra tetervinas. Mes jau susipažinome su vietove, kurioje šie paukščiai nori įsikurti, ištyrėme jų elgesio ypatumus skirtingais metų laikais. Remdamiesi šia informacija galime padaryti išvadas, kaip ieškoti šių paukščių bet kuriuo medžioklės sezonu..

Pavasarį geriausia medžioti tetervinus. Rusija yra šio grobio gaudymo metodo gimtinė. Atrasti tetervino srovę visai nėra sunki užduotis, nes šių paukščių balsai girdimi daugiau nei kilometrą. Tinkamiausias laikas yra balandis ir gegužės pradžia. Oras turėtų būti giedras, kad nebūtų lietaus ir vėjo. Geriau rytais eikite ieškoti tetervinų. Po naktinių šalnų jų srovė yra pati aktyviausia.

Turėtumėte judėti tyliai, kad neišgąsdintumėte nuo bandos. Norėdami pamatyti paukščius iš toli, turite turėti žiūronus. Po devintos valandos ryto srovė paprastai sustoja. Iki to laiko turite atvykti į šią vietą. Šiek tiek į šoną pastatoma trobelė, kurioje iškirptos spragos šaudymui.

Viliojimui naudojami įdaryti tetervinai, kurie įrengiami maždaug dvidešimt metrų nuo trobos. Pritraukite paukščius ir balso pagalba, imituodami paukščių garsus.

Į trobą turėtum ateiti likus pusantros valandos ar dviem iki aušros. Šaudyti rekomenduojama iki keturiasdešimties metrų atstumu.

Rudenį šunys naudojami tetervinų paieškai ir medžioklei.

Jei vasara buvo sausa, tada paukščių reikėtų ieškoti pelkėtoje vietovėje. Jei buvo lietinga, tada tetervino paukštį rekomenduojama susekti tarp aukštų žolių. Rudenį jų dažnai galima rasti pakraščiuose ar krūmuose..

Medžioklei skirtas šuo turėtų būti laikomas paklusniu, kuris nesijaudins ir neišgąsdins žvėrienos. Draudžiama šaudyti į seną tetervinų karalienę. Patyręs medžiotojas paliks bent dvi pateles nuo perų, ​​kad kitais metais būtų išauginti nauji palikuonys..

Jūs turite vaikščioti prieš vėjo kryptį, kad šuo galėtų lengvai užuosti žaidimą. Medžioti su policininkais galite visą rugsėjį, tada perai paaugs ir taps atsargesni. Nuo spalio jie medžiojami naudojant iškamšas. Vėlyvą rudenį tetervinai medžiojami nuo įėjimo. Pasirenkamas arklys, kuris nebijo šūvio.

Žiemą paukštį galima rasti skylėje. Dviguba fossa su sparnų pėdsakais rodo, kad paukštis jau paliko ją ir išskrido. Su žiūronais medžiotojas ieško paukščių lesinimo vietų, tyliai prieina, randa skylių ir jas uždengia dideliu tinklu. Kosachas pakyla ir yra sugautas.

Žinodamas visus tetervų gaudymo ir žvėrienos paieškos metodus skirtingais metų laikais, kiekvienas medžiotojas galės juos pritaikyti praktiškai ir negrįš namo tuščiomis rankomis..

Tetervinas paukštis. Tetervinų gyvenimo būdas ir buveinė

Atėjus ankstyvam pavasariui, kai tik pradeda tirpti sniegas ir atsiranda juodi atitirpę lopai, galima pastebėti tetervinų šienavimą. Tetervinai pradeda intensyviai lakstyti, šokinėti ir garsiai murkti.

Taip vyksta jų varžybos tarp vyrų. Šie judesiai ir garsai trunka apie 15-20 minučių. Tada pasigirsta blėstantys garsai ir baigiasi pirmasis koncerto veiksmas.

Bet praeina šiek tiek laiko ir viskas prasideda iš naujo. Kiekvienas gamtos paukštis yra šiek tiek originalus. Tetervinas paukštis yra įdomus visiems, nuo išvaizdos iki nepaprasto elgesio.

Klausyk tetervino

Tetervinų rūšys

Yra keletas šių nuostabių paukščių rūšių. Kiekvienas iš jų turi savo reikšmingų skirtumų. Kai kurių gamtoje vis mažiau dėl žmonių veiklos, todėl šiuo metu jie yra patikimai apsaugoti..

Prerijų vištiena

Šis paukštis, kaip ir visi kiti jo broliai, priklauso fazanų genčiai. Šiaurės Amerikoje galite pamatyti pievinius tetervinus. Žiemą, prasidėjus šaltam orui, paukščiai gali nedvejodami patekti į fermas. Būtent tose vietose jiems pavyksta išgyventi sunkųjį sezoną ir nepatirti maisto problemų.

Šios rūšies tetervinų buveinė yra riešutmedžių giraitės, vietos, kuriose gausu erškėtuogių ir beržynų. Poravimosi sezono pradžioje jie pakeičia dislokacijos vietą ir persikelia į pievas su aukštomis žolėmis.

Norėdami sukurti lizdą, paukščiai pasirenka teritorijas šalia vandens telkinių ir su žolėmis. Netoliese esantis rezervuaras yra būtina sąlyga norint patogaus tetervino gyvenimo gamtoje. Ši rūšis buvo įtraukta į Raudonąją knygą 1967 m. Ir laikoma nykstančia..

Smailioji tetervė

Ši tetervinų rūšis gyvena vietose nuo Aliaskos centro iki Jukono, pasiekdama Didžiąją lygumą. Šio paukščio matmenys nedideli - ilgis neviršija 49 cm, o svoris nesiekia kilogramo.

Skiriamasis uodeguotojo tetervino bruožas yra uodega, kurios centre stebimos plunksnos, ilgesnės už kitas. Tarp paukščio akių pastebima tamsi juosta. Tarp moterų ir vyrų nėra reikšmingų skirtumų. Pirmojo spalva yra šiek tiek blankesnė..

Šiems paukščiams patogu gyventi kirtimuose su žemomis žolėmis, kurios padeda meistriškai paslėpti lizdus. Jei tetervinas gyvena miške, tada jis ieško kirtimo sau. Dažnai randama žemės ūkio naudmenose ir aukštapelkėse.

Tetervinas

Šie paukščiai yra gana dideli. Jų buveinė yra Azijos miškai ir miško stepė. Labiausiai šią rūšį galima rasti Rusijoje, Mongolijoje, Kazachstane, Kinijoje. Jis taip pat pastebimas Ukrainos, Baltarusijos, Baltijos šalių, Lenkijos, Anglijos teritorijoje.

Vyrai paprastai turi didesnius parametrus nei moterys. Jie taip pat skiriasi savo spalva. Patino spalvoje vyrauja juoda su žaliais tonais. Moteriai jis margesnis, vyrauja raudonos ir rudos spalvos. Paukščiai gali sverti iki 1,5 kg.

Kosachas yra labiausiai paplitusi tetervinų rūšis

Mėlynas tetervinas

Ši tetervinų rūšis gyvena Aliaskoje, Kalifornijoje, Kanadoje ir Kolorade. Šių paukščių plunksna nudažyta tamsiai pilka, mėlynos ir žalios spalvos tonais. Šių spalvų fone pilna oranžinės arba raudonos spalvos šukos.

Paukščio krūtinę puošia balta dėmė. Mėlynojo tetervino matmenys yra įspūdingi. Kartais suaugusio vyro svoris viršija kilogramą. Tarp vyrų ir moterų ryškių spalvų skirtumų nėra. Jie skiriasi dydžiu. Spygliuočių miškuose jie labiau mėgaujasi sėslaus gyvenimo būdo.

Kaukazo tetervinas

Pats šio paukščio vardas kalba pats už save. Kaukazo tetervino buveinė yra Gruzijoje, Azerbaidžane, Armėnijoje ir Kaukaze. Jie renkasi vietas su beržo miško, šuns rožių šilais. Jų turėtų būti nedaug, bet pakankamai, kad paslėptų paukščių lizdus..

Šio tipo tetervinų išvaizda labai primena tetervinus, tik keli mažesni parametrai. Patinų spalvose vyrauja juodos spalvos, o patelė yra pilna rudų ir raudonų tonų..

Tetervinas

Kitu būdu šis paukštis vadinamas šalaviju tetervinu. Šis didelis paukštis yra kilęs iš Šiaurės Amerikos ir Kanados. Kaip rodo pavadinimas, paukštis visą gyvenimą artimai bendravo su pelynu..

Augalo sėklos yra jos mėgstamiausias tetervino skanėstas; jos tankmėse jie mieliau statosi savo būstus, taip pat slepiasi nuo priešų. Šio tipo tetervinams svarbu pelkių buvimas..

Šių paukščių patinų spalva yra daug sodresnė nei patelių. Iš esmės, kaip jau buvo minėta, šis modelis pastebimas visose tetervinų rūšyse. Pelynuose tetervinuose vyrauja rudi tonai, praskiesti baltais.

Paukščio kaklą vainikuoja balta apykaklė. Plunksninė uodega yra unikali, susideda iš daugybės plunksnų, išsikišančių skirtingomis kryptimis ir suteikiančios atviro žiedo pumpuro įspūdį.

Plunksnų viršus yra dekoruotas balta spalva, prie pagrindo jie yra juodi. Verta paminėti, kad tik patinai turi tokią įspūdingą uodegą, kad pritrauktų priešingą lytį..

Tetervino išvaizda

Yra tetervinų patinų ir patelių skirtumų. Jų seksualinis dimorfizmas yra aukščiausio lygio, šiuo atžvilgiu gamta dėjo visas pastangas. Visi tetervinų patinai turi ryškią ir sodrią spalvą..

Apskritai, tai labai gražus paukštis, kurį galima stebėti kelias valandas. Paukštis yra didelio kūno, maža galva ant trumpo kaklo. Didžiausias paukščio svoris gali siekti 6,5 kg. Jo ilgis gali būti iki metro.

Kaukazo tetervinų patelė

Paukščių akis puošia raudona, be plunksnų oda. Paukščio snapas nėra ypač ryškus. Jo viršuje pastebimas išsipūtimas. Ir šnervės yra padengtos plunksnomis. Sparnai trumpi ir suapvalinti.

Stulbina patraukli patinų uodega. Paukščio galūnės yra padengtos plunksna. Moterų plunksna šiek tiek skiriasi nuo vyrų. Tai nuobodu ir ne taip užmaskuota kaip išorinė aplinka..

Paukščio buveinė ir gyvenimo būdas

Tetervinų galima rasti palearktinėje ir neoarktinėje zonose. Šiuose įdomiuose ir patraukliuose paukščiuose gyvena regionai nuo Pirėnų iki rytų Mandžiūrijos, Škotijos ir Mongolijos žemės, Šiaurės Amerikos, Azijos ir Europos šalys. Daugelį jų rūšių galima rasti Rusijos teritorijoje..

Tai sėslus paukštis, tačiau perėjimo metu ypač skrupulinga, kur tiksliai pastatyti būstą. Per šį laiką tetervinas stengiasi išvengti niūrių, gilių miškų su aukštais medžiais..

Jiems tai nuostabu ir patogu kalkių ir drebulių miškuose, kur matomi beržynai, laukai su javais ir uogų laukai. Ne taip seniai šiuos paukščius buvo galima stebėti stepėse. Tačiau vystantis žemės ūkiui jie palaipsniui iš ten išvyko..

Paukščiai lizdams pasirenka žemę. Tiesiai ant jo tankiuose krūmynuose ar tetervinų krūmynuose randa prieglobstį. Būna, kad jie tam tiesiog naudoja skylę žemėje..

Būsto srityje visa atsakomybė tenka tik moteriai. Stipriosios lyties atstovė tame nedalyvauja nė menkiausio. Gatavam korpusui apšiltinti naudojamos plunksnos ir džiovinta žolė. Paukščiai mieliau renkasi kruopštų gyvenimo būdą. Tetervinai ypač svarbu laikytis kartu žiemą. Patelė šiuo metų laiku retai nutolsta nuo savo patino..

Pavasario mėnesiais paukščiai juda per medžius, ieškodami šviežių pumpurų ir ūglių. Šiuo metu įdomu juos stebėti. Dribsniai gaudo šaką stipriomis letenomis ir gali taip ilgai kaboti aukštyn kojomis.

Jie gyvena sėsliai ir nėra įpratę keisti gyvenamosios vietos. Tai yra beveik visiško jų rūšių sunaikinimo priežastis, nes medžiotojams nėra taip sunku juos rasti..

Tetervinų poravimosi laikas patenka į pavasario pradžią. Jie eina poromis. Iki rudens tetervinas prižiūri savo palikuonis, inkubuoja ir rūpestingai saugo. Arčiau žiemos paukščiai vėl plūsta. Šiuo metu jie dažniausiai sutinkami ant medžių, nors tetervinas laikomas sausumos paukščiu.

Paukščiai skraido puikiai. Dieną jie skrenda nuo medžio prie medžio ieškodami maisto, o naktį nusileidžia į žemę. Žiemą jie šliaužia giliai po sniegu nakvoti, taip gelbėdami save nuo šalčio. Jie gali ten praleisti kelias dienas, jei lauko temperatūra labai nukrinta. Tačiau net ir po sniegu paukščiai yra itin atsargūs..

Jie turi idealiai išvystytą regėjimą ir klausą. Tai padeda jiems iš anksto numatyti pavojų. Medžioklės metu verta atlikti vieną nesėkmingą judesį ir galite išgąsdinti visus tetervinus. Išsigandę paukščiai greitai ir triukšmingai pakyla, sukeldami aplinkui šurmulį.

Šis paukštis yra komercinė vertybė, todėl klasikinė tetervinų medžioklė yra mėgstama daugelio medžiotojų pramoga. Toks jų masinis naikinimas lėmė tai, kad kai kurios rūšys yra ant išnykimo ribos ir paimtos žmonijos globai..

Mityba

Tetervinų maistas yra labai įvairus. Tai priklauso nuo metų laiko ir paukščio buveinės. Labiau jo racione vyrauja augalinis maistas. Vasarą prie jo gali prisijungti ir gyvūninis maistas. Tik gyvenimo pradžioje tetervinai reikia daugybės vabzdžių.

Žiemą jie teikia pirmenybę medžių pumpurams, uogoms ir spygliams. Netoli laukų gyvenanti tetervė be jokių dvejonių ir baimės vaišina javų derlių. Tai ypač pastebima rudenį, derliaus sezono metu. Valgant mažus kauliukus ir kietas sėklas, normalus paukščių virškinimas prisideda.

Dauginimasis ir gyvenimo trukmė

Galima be galo kalbėti apie tetervių patyrimą. Tai nuostabus ir nepalyginamas reginys. Patinai stengiasi iš visų jėgų laimėti patelių palankumą. Jie yra tokie poligamiški, kad per šį poravimosi sezoną gali apvaisinti daugiau nei dešimtį patelių.

Po visų ritualų ir užbaigto apvaisinimo patelė ima gražinti namus. Vyras jai nepadeda. Pasirinktoje nuošalėje, plėšrūnams nematomoje vietoje, patelė susikuria lizdą ir rudais taškais padeda 6–9 bufinius kiaušinius..

Inkubacijos laikas trunka apie 21 dieną. Naujagimiams pastebimas tirštas pūkas. Jie visada yra šalia savo motinos, viskuo jai paklūsta ir mėgdžioja. Maždaug po mėnesio jaunikliai tampa ant sparno. Šių įdomių paukščių gyvenimo trukmė trunka 8–14 metų..

Tetervinas paukštis

Tetervinas yra paukštis, pažįstamas nuo vaikystės. Apie šį plunksnuotą miško gyventoją yra daug patarlių, priežodžių ir pasakų, iš kurių populiariausia yra „Lapė ir juodasis griovelis“. Parodoma, kad jis yra protingas, protingas ir santūrus, o tai galiausiai išgelbsti jį nuo lapės intrigų. Tą patį žino ir tai, kas tetervinas iš tikrųjų yra, tik ornitologai, tyrinėjantys šį paukštį, ir medžiotojai, tarp kurių tetervinai nuo neatmenamų laikų buvo laikomi vertingu medžiokle ir kurie, remdamiesi šio paukščio įpročiais, sukūrė daug protingų šio miško grožio medžioklės būdų..

Straipsnio turinys:

Tetervinų aprašymas

Tetervinas yra didelis fazanų šeimos paukštis, kuris yra plačiai paplitęs ir gyvena miškuose, miško stepėse ir iš dalies Eurazijos stepėse, įskaitant Rusiją. Iš esmės tetervinas yra nejudrus gyvenimo būdas, be to, jis mieliau įsitaiso miško pakraščiuose, šalia miško ir upių slėniuose..

Išvaizda

Tetervinas yra gana didelis paukštis, jo dydis priklausomai nuo lyties gali būti nuo 40 iki 58 cm, o svoris - atitinkamai nuo 0,7 iki 1,4 kg. Jo galva maža, su sutrumpintu snapu. Kūnas gana didelis, bet ne per masyvus, kaklas pakankamai ilgas, grakšta linkiu. Kojos yra stiprios, vizualiai, dėl jų uždengimo iki pirštų pagrindo, jos atrodo storos.

Tai yra įdomu! Būdingas tetervinų bruožas yra jų balsas. Poravimosi laikotarpiu patinai skleidžia garsus, kurie yra panašūs tiek į gurguliavimą, tiek į murmėjimą. O patelės daužosi kaip įprastos vištos.

Tetervinai turi keturis pirštus ant kiekvienos kojos, iš kurių trys nukreipti į priekį, o ketvirtasis yra jiems priešingas. Nagai yra pakankamai galingi. Sparnai tvirti, padengti gana ilgomis plunksnomis, be kurių paukštis negali apsieiti per skrydžius.

Elgesys, gyvenimo būdas

Tetervinai yra socialiai aktyvūs paukščiai, mėgstantys visą laiką laikyti dideliuose pulkuose, išskyrus poravimosi laikotarpį, be to, pulke gali būti iki 200-300 individų. Dažniausiai tetervinų pulkai yra mišrūs, rečiau tie, kuriuose randami tik patinai, tačiau pulkai, susidedantys tik iš patelių, yra labai reti. Šie paukščiai yra dienos, o vasarą, kai dieną būna ypač karšta, jie būna aktyvūs ryte ir vakare prieš saulėlydį..

Dienos metu jie mieliau sėdi medžiuose, tarp šakų grupių: ten tetervinai kaitinasi saulėje, o ten pabėga nuo daugumos žemės plėšrūnų. Dauguma tetervinų yra sėslūs. Veiklos valandomis jie ilgai vaikšto žeme, netgi gali ten praleisti naktį, kaupdamiesi tankiuose krūmynuose ar pelkėje ant kupros. Nors daugiausia medžiai yra pageidaujami kaip miegamosios vietos: ten tyliau ir saugiau nei ant žemės.

Jie puikiai lipa į medžius, kad juos būtų galima vadinti ir sausumos, ir arborealiniais paukščiais. Atrodo neįtikėtina, bet tetervinai sugeba užtikrintai įsitaisyti net ant ploniausių šakų, kurios sunkiai išlaiko jų svorį. Tai yra atsargios būtybės, turinčios puikų klausą ir regėjimą, o moterys elgiasi apdairiau nei vyrai ir iškilus pavojui pirmosios duoda pavojaus signalus, po to visas pulkas pašalinamas iš tos vietos ir skrenda į kitą, saugesnę vietą..

Tai yra įdomu! Tetervinas, nepaisant didelio dydžio, skrenda labai greitai: jo skrydžio greitis gali būti 100 km / h, o iškilus pavojui sugeba nuskristi kelių dešimčių kilometrų atstumu.

Žiemą šie paukščiai po sniegu sukuria prieglobstį, kur esant dideliems šalčiams jie gali sėdėti beveik visą dieną. Norėdami tai padaryti, dažniausiai prasidėjus sutemai, tetervinas iš medžio šakos neria į gilią, bet purią sniego duobę ir, pešdamas sniegą, taip pat stumdamas jį kūnu, padaro jame tunelį iki 50 cm gylio..

Tai yra visiškai patikima pastogė, juolab, kad tetervinai, būdami savo tuneliuose, puikiai girdi artėjančio plėšrūno žingsnius ir, jei reikia, turi laiko palikti savo prieglaudas ir nuskristi, kol dar nepriartėjo prie pavojingo atstumo..

Vienintelė rimta bėda, kuri gali laukti tetervinų savo tuneliuose, yra laikinas atšilimas ir ledo plutos susidarymas ant sniego, o tai nėra lengva užduotis paukščiui prasiveržti. Prasidėjus pavasariui, pulkai suyra, o vyrai pradeda rinktis srovėse, kur, laukdami patelių, kaitinasi pirmosios pavasario saulės spinduliuose..

Kiek tetervinų gyvena

Laukinėje gamtoje tetervinų vidutinė gyvenimo trukmė yra nuo 11 iki 13 metų, nelaisvėje šie paukščiai gali gyventi ilgiau.

Seksualinis dimorfizmas

Tetervinų lytinis dimorfizmas yra ryškus: moterys yra ne tik daug mažesnės už patinus pagal dydį, bet ir stipriai skiriasi nuo jų plunksnos spalva. Patino plunksna yra blizgi juoda, ant galvos, kaklo, gerklės ir nugarinės spalvos yra žalių arba violetinių atspalvių atspalvis. Jis turi giliai raudonus antakius virš akių. Pilvo galinė dalis yra rusvos spalvos, su balintais plunksnų galiukais. Apatinė uodega yra balta, kontrastinga. Ant tamsiai rudų skraidymo plunksnų yra ir mažų baltų dėmelių, vadinamų „veidrodžiais“. Kraštutinės uodegos plunksnos yra stipriai sulenktos į šonus, dėl to uodegos forma primena lyrą. Jų spalva yra intensyviai juoda, o viršūnėse - purpurinis atspalvis..

Tai yra įdomu! Jaunų paukščių spalva, nepriklausomai nuo jų lyties, yra vienoda: tiek patinai, tiek moterys jauname amžiuje turi margą plunksną, susidedančią iš juodai rudų, rusvai gelsvų ir baltų juostų ir dėmių, kurios keičiasi viena su kita.

Tetervino patelė nuspalvinta daug kukliau: ji yra rusvai raudona su pilkšvais, gelsvais ir juodai rudais skersiniais dryžiais. Ji taip pat turi veidrodžius ant skrydžio sparnų, tačiau šviesesniame rausvame fone jie atrodo mažiau kontrastingi nei patino. Patelė turi mažą išpjovą ant uodegos, o jos, kaip ir patino, apatinė uodega nudažyta baltai.

Tetervinų rūšys

Šiuo metu yra žinomos dvi tetervinų rūšys, gyvenančios Europoje: tai tetervinas, kuris dar vadinamas laukiniu tetervinu, ir Kaukazo tetervinas. Tuo pačiu metu mokslininkai išskiria septynis ar aštuonis tetervino porūšius, gyvenančius skirtinguose jos buveinės regionuose. Išoriškai šios dvi rūšys yra labai panašios, išskyrus tai, kad kaukazinis tetervinas yra mažesnis: jo dydis neviršija 50–55 cm, o svoris - 1,1 kg..

Taip pat pastebimi plunksnos spalvos skirtumai: Kaukazo tetervinas yra nuobodus, beveik be blizgesio, jau nekalbant apie spalvotą blizgesį, o ant sparnų nėra „veidrodžių“. Šios rūšies uodega yra šiek tiek kitokios formos: ji yra lyros formos, bet tuo pačiu ir šakutė. Uodegos plunksnos yra gana siauros, tačiau tuo pačiu metu jos yra ilgesnės nei tetervinų. Kaukazo tetervinų patelės nudažytos margomis, rausvai rudomis spalvomis, dekoruotos tamsesniais dryželiais.

Ši rūšis gyvena Kaukaze Rusijoje ir Turkijoje. Taip pat yra Azerbaidžane, Armėnijoje ir Gruzijoje. Mėgstamiausios jo buveinės yra rododendrų ir erškėtuogių krūmai, be to, šis paukštis įsitaiso mažose giraitėse, daugiausia apaugusiose beržais ir kadagiais. Kaukazo tetervinai minta žoliniais augalais, uogomis, vabzdžiais. Žiemą jie valgo beržo pumpurus ir kačiukus, sėklas ir uogas.

Buveinė, buveinės

Tetervinai gyvena Eurazijos miškuose, miško stepėse ir stepėse, pradedant Alpėmis ir Britų salomis vakarinėje jos arealo sienoje ir baigiant Ussuri regionu bei Korėjos pusiasaliu rytuose..

Kartu arealo ribos yra sąlyginės, nes jos labai priklauso nuo paukščių skaičiaus ir kultūrinių peizažų pokyčių. Kai kuriuose regionuose, kur tetervinai anksčiau buvo plačiai paplitę, jie iki šiol visiškai išnyko dėl žmogaus ekonominės veiklos, kaip, pavyzdžiui, nutiko Rytų Sudetenlande..

Rusijos teritorijoje šis paukštis gyvena nuo Kolos pusiasalio ir Archangelsko srities šiaurėje iki Kursko, Voronežo, Volgogrado regionų ir Altajaus papėdės pietuose. Tetervinai mieliau įsikuria giraitėse, nedideliuose kopijuose ir miškeliuose, kur yra daug uogų. Jis taip pat yra upių slėniuose, palei pelkių, užliejamųjų pievų ar žemės ūkio naudmenų ribas. Jie stengiasi neapsigyventi tankiuose miškuose, tačiau gali pasirinkti platų kirtimą arba vietą, kur kadaise įvyko miško gaisras, o medžiai dar nespėjo augti..

Tai yra įdomu! Šie paukščiai labai mėgsta įsikurti beržų miškuose ir teikia pirmenybę jiems, palyginti su visais kitais peizažais. Tačiau Vakarų Europoje šilinius tetervinus ilgą laiką buveinėmis pasirinko viržių dykvietės, o Ukrainoje ir Kazachstane - tankūs krūmų tankumynai..

Tetervinų dieta

Tetervinas yra žolėdis paukštis, bent jau suaugę žmonės mieliau valgo daržovių maistą. Šiltesniais mėnesiais jie valgo mėlynes, mėlynes, spanguoles ar bruknes ir žolinius augalus, tokius kaip dobilai ar vanagas. Jie maitinasi ir laukuose, kur auginami pasėliai, jiems ypač patinka kviečių ir sorų grūdai..

Žiemą beržynuose gyvenantys tetervinai minta beržų ūgliais, pumpurais ar kačiukais. Paukščiai, gyvenantys vietose, kur beržas neauga, turi tenkintis kitu maistu: eglių ir kadagių spygliais, maumedžio ūgliais, jaunais kankorėžiais, taip pat alksnio ar gluosnio pumpurais..
Jauni šių paukščių gyvūnai daugiausia minta vabzdžiais, tačiau vėliau, paaugę, jie pereina prie augalinio maisto..

Dauginimasis ir palikuonys

Nuo pavasario pradžios tetervinų patinai rinkosi ant vadinamųjų srovių, kurias jie renkasi pievas, pelkių pakraščius ar ramias miško laukymes. Viename tokiame lauke gali susikaupti iki dviejų dešimčių vyrų, o kartais ir daugiau. Tetervinų poravimosi pikas yra balandžio antroje pusėje - gegužės pradžioje. Šiuo metu kiekvienas iš patinų bando užimti vietą dabartinėje vietoje arčiau pievos vidurio, tačiau geriausios vietos, žinoma, eina stipriausiam iš jų.

Patinai atsargiai saugo šias teritorijas nuo varžovų invazijos, kai kurie iš jų gali net nakvoti čia pat, ant žemės, bijodami, kad jam grįžus iš nakties, kitas tetervinas gali užimti šią vietovę. Likus maždaug valandai iki aušros, patinai susirenka ant srovės ir pradeda skleisti šnypščiančius, o po to murmiančius garsus, kad pritrauktų patelių dėmesį, kurios, po kurio laiko atvykusios, pirmiausia pasilieka arčiau srovės krašto, o paskui nuskrenda į kirtimo vidurį, kur jie pasirenka savo partnerį.

Tetervinų srovė yra be galo įdomus reginys. Kai kurie patinai kažką murma, lenkdami kaklą prie žemės ir skleisdami uodegą vešliomis, baltomis uodegomis. Kiti tuo metu pašoka ir garsiai atlenkia sparnus. Trečiasis iš jų, neskirstydamas pardavimo moters ar ploto, susilieja į dvikovą, šokinėja ir veržiasi vienas į kitą. Nepaisant to, kad muštynės tarp patinų yra dažnos, tetervinai vienas kitam rimtos žalos nepadaro..

Po poravimosi tetervinų patinai nedalyvauja būsimų palikuonių likime: patelė pati susikuria lizdą, ji pati inkubuoja 5–13 šviesiai švelnių kiaušinių su tamsiai rudais ir rudais inkliuzais. Perėjimas prasideda gegužės viduryje, o pats lizdas yra maža skylė žemėje, išklota plunksnomis, lapais, plonomis šakelėmis ir praėjusių metų džiovinta žole..

Patelė palikuonis inkubuoja 24–25 dienas. Kruopų jaunikliai gimsta visiškai uždengti pūkais ir po kelių valandų jie gali sekti savo motiną. Pirmosios 10 jų gyvenimo dienų yra pavojingiausios: juk jaunikliai dar nemoka vartyti ir todėl ant žemės jie gali tapti lengvu plėšrūnų grobiu.

Tai yra įdomu! Patelė visą šį laiką yra šalia savo atžalų ir, jei šalia atsiranda plėšrūnas, bando jį apgauti, apsimesdamas sužeistu. Ji vartosi iš vienos vietos į kitą, tarsi negalėtų pakilti, ir beviltiškai muša sparnus, tuo pat metu garsiai klampodama. Šis klegesys yra ženklas jaunikliams slėptis ir slėptis, kol jų mama grįš..

Kai tetervė sukanka 10 dienų, ji moka apversti, o po mėnesio pradeda skristi. Rugsėjį jauni patinai, kurie jau sulindo į juodą plunksną, atsiskiria nuo savo šeimų ir gyvena atskirai, tačiau jaunos moterys vis tiek bando likti šalia savo motinų. Tik žiemą tiek vyrai, tiek moterys pradeda rinktis į mišrų būrį.

Paprastai vyrai, sulaukę vienerių metų, vis dar nedalyvauja reprodukcijoje, nors jau yra pasiekę lytinę brandą: suaugę juodieji tetervinai, jiems paprasčiausiai neleidžiantys to daryti, vejasi jaunuolius iš srovės, kad beliks tik glaustis prie kliringo kraštų ir stebėti kaip sekasi jų vyresniems ir tvirtesniems giminaičiams. 2–3 metų patinai jau užfiksuoja sau vietą iš srovės krašto ir gali dalyvauti reprodukcijoje, jei, žinoma, juos viena iš patelių pasirenka partneriais.

Natūralūs priešai

Natūralioje buveinėje tetervinas turi daug priešų, tarp kurių galima vadinti lapes, kiaunes, laukinius šernus ir žąsis. Tetervinų jaunikliams pavojingi ir kiti ūsai, įskaitant sabalus..

Tai yra įdomu! Natūralūs priešai, nepaisant to, kad šie paukščiai jų turi daug, tetervinų skaičiui didelės įtakos neturi: žmonių ekonominė veikla ir oro sąlygos yra daug svarbesnės mažinant jų populiaciją..

Būna, kad lietingais vasaros mėnesiais dėl hipotermijos žūva iki 40% tetervinų perų, ​​palyginti su tuo, kad jauniklių, kurie mirė nuo plėšrūnų dantų ir nagų, skaičius nėra toks didelis..

Rūšių populiacija ir būklė

Šiuo metu tetervinų populiacija yra gana daug, o teritorija, kurioje įsikūrę šie paukščiai, yra plati. Būtent šios aplinkybės leido šiai rūšiai priskirti „Mažiausiai rūpesčio“ statusą. Kaukazo tetervinai, kaip endeminiai, buvo priskirti rūšiai „Arti pažeidžiamos padėties“. Be to, didžiausias pavojus jam yra galvijų ganymas ir brakonieriavimas. Gyvuliai traiško inkilus ir jauniklius, tačiau aviganiai ypač pavojingi tetervinams, kurie nepraleidžia progos jų sumedžioti..

Tai yra įdomu! Šiuo metu Kaukazo tetervinai yra saugomi kelių didžiausių draustinių, tarp jų - Kaukazo ir Teberdinskio, teritorijoje..

Grouse yra dažnas Eurazijos beržynų ir miškų gyventojas. Kontrastas tarp patinų, nudažytų juodai baltais „veidrodžiais“, ir apatinės dalies su patelėmis kuklesnėje, rusvai raudonoje patelių plunksnoje yra toks ryškus, kad sunku patikėti, jog tai tos pačios rūšies paukščiai. Šie paukščiai jau seniai traukia žmonių dėmesį savo elgesiu ir ypač dabartiniu.

Žmonės, matę, kaip tetervinai spyriojasi auštant pavasarį, tvirtina, kad tai tikrai nepamirštamas ir gražus vaizdas. Ne veltui šių paukščių vaizdas plačiai atspindėjo liaudies meną: pavyzdžiui, Alpių šokiuose naudojami judesiai, panašūs į šokinėjimą ir nusilenkimą, būdingi bėgančiam teterviniui..

Teterevas

Daugelis tetervinų paukštę pažįsta nuo ankstyvos vaikystės. Šis gyvūnas ne kartą tapo pagrindiniu pasakų, pasakojimų ir vaikų pasakojimų veikėju. Daugelyje tetervinų kūrinių autoriai rodo protingą, greitą protą, bet ar jis tikrai toks? Tetervinas neabejotinai yra vienas įdomiausių paukščių klasės atstovų. Verta apie tai sužinoti daugiau.

  • Rūšių kilmė ir aprašymas
  • Išvaizda ir savybės
  • Kur gyvena tetervinai?
  • Ką valgo tetervinai?
  • Charakterio ir gyvenimo būdo bruožai
  • Socialinė struktūra ir reprodukcija
  • Natūralių tetervinų natūralūs priešai
  • Rūšių populiacija ir būklė

Rūšių kilmė ir aprašymas

Tetervinai yra vienas mylimiausių paukščių tarp žmonių. Jis vertinamas už švelnius vaikystės prisiminimus apie daugybę pasakų, už ryškią ir įsimintiną išvaizdą bei ypatingą vertę tarp medžiotojų. Tetervinai vadinami skirtingai: „kosach“, „lazdyno tetervinai“, „tetervinai“, „laukiniai tetervinai“. Lotynų kalba plunksnuotojo vardas skamba kaip Lyrurus tetrix. Iš esmės pavadinimai kilo iš dviejų veiksnių: būdingos išvaizdos ir elgesio savybių.

Vaizdo įrašas: Teterevas

Kosachas priklauso viščiukų klasei, fazanų šeimai. Tai plačiai paplitęs paukštis, mėgstantis gyventi miško ir miško stepių zonose. Tokį gyvūną atpažinti yra gana lengva. Tetervinas turi didelę kūno dalį, trumpą kaklą ir mažą galvą. Kai kurie suaugusieji gali užaugti ne vieną metrą. Plunksna priklauso nuo lyties. Patinai yra blizgančiai juodi, žvilgantys ir raudoni antakiai, patelės yra rausvai rudos spalvos su trijų spalvų juostelėmis: pilka, tamsiai geltona, ruda (arčiau juodos).

Įdomus faktas: iš daugelio kalbų pavadinimas „tetervinas“ verčiamas kaip „vištiena“. Ir tai visai nestebina. Šio gyvūno įpročiai iš esmės sutampa su paprastos naminės vištienos įpročiais..

Tetervinai yra skirtingų porūšių.

Iki šiol nėra tikslių duomenų apie jų skaičių, tačiau dauguma mokslininkų nustato septynis:

  • tetrix baikalensis;
  • tetrix tetrix;
  • tetrix tschusii;
  • tetrix viridanus;
  • tetrix mongolicus;
  • tetrix britannicus;
  • tetrix ussuriensis.

Porūšiai turi skirtingas buveines, turi tam tikrų išorinių skirtumų. Nustatant porūšį, labiau atsižvelgiama į išorinius požymius. Taigi pripažįstami pagrindiniai kriterijai: baltųjų plunksnų pasiskirstymo laipsnis tarp skraidančių ir uodeginių plunksnų, „veidrodžio“ dydis ant patinų sparnų, rašto pobūdis ant gyvūno gerklės.

Išvaizda ir savybės

Nuotrauka: tetervinas paukštis

Teterevą galima vadinti gana dideliu savo šeimos atstovu. Vidutinis patino ilgis yra penkiasdešimt aštuoni centimetrai, patelė - keturiasdešimt penki centimetrai. Tačiau tai toli gražu nėra koplyčia. Gamtoje individai buvo rasti daug didesni - ne vieno metro ilgio. Svoris taip pat nėra mažas - apie 1,4 kg. Lengva atpažinti moterį ir vyrą. Pirma, patinas visada yra didesnio dydžio ir svorio, antra, gyvūnai skiriasi plunksnų spalva.

Įdomus faktas: tetervinai daugeliu atžvilgių yra panašūs į kitus viščiukų atstovus. Tačiau yra ir ryškių skirtumų. Taigi šiems paukščiams metatarsas, šnervės yra visiškai plunksniškos, o daugumoje porūšių pirštų pagrindai yra plunksnuoti..

Šios rūšies paukščių patinai turi ryškesnę ir įsimintinesnę išvaizdą. Jie lengvai atpažįstami iš juodo plunksnos su žaliu arba violetiniu atspalviu. Be to, išskirtinis tetervinų bruožas yra ryškiai raudoni antakiai, baltas apatinis uodega ir rudas pilvas. Būdingas patinų bruožas yra „veidrodžio“ buvimas ant skrydžio plunksnų. Tai balta dėmė ir užima didžiąją sparno dalį..

Patelės nesiskiria išraiškinga išvaizda. Jų plunksnų spalva yra rausvai ruda. Visas kūnas turi ryškias skersines rudos, juodos ar pilkos spalvos juostas. Daugelis žmonių painioja tetervinų ir kurtinių pateles. Tačiau tetervino patelė turi „veidrodžius“ ant sparnų, baltą apatinę uodegą.

Tetervinų patinų ir patelių balsai skiriasi. Moters balsas yra panašus į labiausiai paplitusios vištos balsą. Ji skleidžia garsus, labai panašius į „ko-ko-ko“. Kita vertus, vyrai murkia ilgiau, skiriasi garsiu, skambiu balsu. Pavojaus atveju patinai šaukia „chu-ish“. Tačiau tetervinus girdėti dažnai negalima. Jie „šnekiausi“ tik dabartiniu laikotarpiu..

Kur gyvena tetervinas?

Nuotrauka: tetervino patinas

Tetervinai yra labai paplitę paukščiai. Daugiausiai tokių paukščių galima rasti Europoje ir Azijoje. Šiose vietovėse gyventojų skaičius visada nestabilus. Taip yra dėl kraštovaizdžio pokyčių, tinkamo maisto prieinamumo. Jei Europos šiaurėje ir pietuose tetervinai gyvena miško ir miško stepių zonose, vakaruose ir centre jie mieliau įsikuria kalnuose esančiuose miškuose. Nepaisant didelio gyventojų skaičiaus, kai kuriose Europos vietose tetervinai visiškai išnyko. Tai įvyko dėl klimato kaitos ir aktyvaus žmonių valdymo.

Azijoje tokių paukščių galima rasti kai kuriose Šiaurės Korėjos dalyse, Kinijoje, Mongolijoje, Kazachstane. Šis paukštis yra labai paplitęs Rusijoje. Jį galima rasti beveik kiekviename mieste, išskyrus retas išimtis. Taip pat Ukrainoje gyvena atskiros tetervinų populiacijos, kurios renkasi vietas su tankumynais prie pelkių ir didelių upių. Tokių paukščių nerasite Sachalinoje, Kryme ir Kamčiatkoje..

Įdomus faktas: Grouse yra paukščių gyventojas. Tačiau kartais jie vykdo masinius perkėlimus. Dideli paukščių pulkai migruoja tuo pačiu metu, dažniausiai nėra labai toli nuo savo buveinės. Tokie masiniai perkėlimai siejami tik su maisto trūkumu..

Rinkdamasi gyvenamąją vietą tetervinai vadovaujasi keliais veiksniais: pakankamo maisto kiekio prieinamumu, tinkamu klimatu. Jie idealiai tinka vidutiniam klimatui ir vietovėms, kur šalia atvirų erdvių yra miškai. Gyvūnų pulkai mieliau gyvena giraitėse, pamiškėse, kalnuose, didelių upių slėniuose ar šalia žemės ūkio naudmenų, kur visada galite rasti iš ko pasipelnyti. Šie paukščiai vengia tamsių miškų ir ieško vietų, kur auga daug beržų..

Dabar jūs žinote, kur tetervinas gyvena. Pažiūrėkime, ką jis valgo.

Ką valgo tetervinai?

Nuotrauka: tetervinas Rusijoje

Didžioji tetervinų dietos dalis yra augalinis maistas. Paukščių meniu įvairovė skiriasi tik pavasarį, vasarą, kai lauke yra daug šviežių uogų, vaisių, augalų.

Šiltuoju metų laiku dieta apima:

  • medžių, žolelių, augalų sėklos;
  • žiedynai, žiedai ir pumpurai;
  • kai kurių krūminių, žolinių augalų lapai;
  • šviežios uogos: spanguolės, mėlynės, mėlynės, bruknės;
  • grūdinės kultūros: kviečiai, soros.

Kviečių, sorų, tetervinų grūdų valgymas kenkia žemės ūkio naudmenoms ir daržovių sodams. Tačiau šių gyvūnų negalima vadinti dideliais kenkėjais. Tetervinai retai valgo grūdus, pirmenybę teikdami uogoms, lapams ir kitiems maisto produktams. Žiemą šių paukščių mityba yra menkesnė. Jie neskraido į šiltus kraštus, todėl yra priversti maisto ieškoti po sniego storiu, medžiuose. Žiemą tetervinai valgo pumpurus, ūglius, medžių kačiukus. Jie dievina beržą, gluosnį, drebulę, alksnį. Dietoje turi būti kadagio uogos, kankorėžiai.

Įdomus faktas: norėdami pagerinti virškinimo kokybę, suaugusieji valgio metu ryja mažus akmenėlius. Jie padeda maistui geriau susmulkėti skrandyje, palengvina virškinimo procesą.

Tetervinų palikuonių mityba gerokai skiriasi. Pirmosiomis gyvenimo dienomis jauniems jaunikliams reikia maisto, kuriame gausu baltymų. Dėl šios priežasties gyvūninės kilmės maisto produktai vyrauja jų kasdienėje mityboje. Jaunikliai valgo cikadas, blakutes, vorus, uodus, vikšrus ir įvairius kitus vabzdžius, kuriuos jiems parvežė tėvai. Subrendus tetervinų gyvulinio maisto poreikis palaipsniui mažėja, o tada visiškai išnyksta..

Charakterio ir gyvenimo būdo bruožai

Foto: tetervinas miške

Tetervinus galima saugiai vadinti sėsliaisiais paukščiais. Jie gyvena toje pačioje teritorijoje, renkasi regionus su vidutinio klimato sąlygomis. Tačiau šie paukščiai retai, tačiau pasitaiko masinės migracijos momentų. Jie nėra reguliarūs. Tai veikiau priverstinis perkėlimas. Pagrindinė tokių migracijų priežastis yra maisto trūkumas..

Lieknais metais arba pasikeitus klimatui paukščiams tiesiog nepakanka maisto. Tada jie ištisais būriais persikelia į kitą vietą, kur tokio trūkumo nėra. Gana retai masinių migracijų priežastis yra gyvūnų skaičiaus svyravimas. Tokių paukščių populiacija kartais labai padidėja. Paprastai tai atsitinka kartą per penkerius dešimt metų..

Įdomus faktas: Tetereva yra labai įdomu žiemos sezone išsigelbėti nuo šalčio. Tai vieninteliai paukščiai, kurie šildymui naudoja sniego kameras. Jie kasa sau mažas duobutes, kur slepiasi šaltu oru ir sningant. Paukščiai eina į lauką tik ieškoti maisto.

Tetervinai gyvena šiluose, miškuose, kalnuose, netoli vandens šaltinio. Jie gyvena būriais. Turint daugybę paukščių, jų gyvenvietę lengva rasti garsiai murmint. Tetervinai dažnai skleidžia garsus, ypač poravimosi sezono metu. Tik vyrai garsiai murma, o moterys tik retkarčiais palaiko dainą. Šie paukščiai daugiausia yra sausumos. Paukščiai lipa ant medžių tik ieškodami maisto: uogų, lapų, pumpurų, spurgų. Tetervinų naktis praleidžiama tik žemėje.

Įdomus faktas: Grouse, nepaisant didelio kūno kūno ir didelio panašumo į naminius viščiukus, yra puikūs „skrajutės“. Šie paukščiai lengvai pakyla į orą iš bet kokio paviršiaus. Tačiau tetervinai iš žemės skrieja labai triukšmingai, o nuo medžių - beveik nepastebimai.

Socialinė struktūra ir reprodukcija

Nuotrauka: tetervinų pora

Tetervinų poravimosi sezono pradžios sunku praleisti. Jie kardinaliai keičia savo elgesį, prasidėjus pirmajam karščiui. Pavasarį tetervinai gyvena aktyviai, dažnai dainuoja garsiai. Šis laikotarpis vadinamas srovės pradžia. Paprastai tai būna kovo mėnesį. Tikslaus skaičiaus neįmanoma įvardyti, nes skirtingi tetervų buveinės regionai turi savo klimato ir geografines ypatybes..

Šių gyvūnų dauginimosi procesą galima pateikti etapais:

  • aktyvi srovė. Atėjus pavasariui tetervinų patinai gausiai susirenka miško pakraščiuose, kur aktyviai bendrauja tarpusavyje. Vienoje vietoje gali susirinkti iki penkiolikos asmenų. Aktyvus nuotėkis trunka apie dvi savaites. Šiuo atveju vyrai gali turėti tarpusavio susirėmimus ir net kovoti;
  • patelės apvaisinimas. Po patinų į poravimosi vietą patenka ir patelės. Ten jie gali pasirinkti sau partnerį. Tuomet paukščiai poruojasi, o patinai palieka pateles, nes tada jų nereikia;
  • lizdo įranga. Patelės lizdus stato ant žemės, netoli nuo poravimosi vietos. Tetervinų lizdas yra maža skylė, kur patelės deda įvairias šakas, žolę, lapus, plunksnas. Paprastai lizdas statomas žolių, dilgėlių tankmėse;
  • kiaušinių dėjimas ir inkubavimas. Kiaušinius moterys deda gegužės mėnesį. Tetervinai yra gana derlingi. Vienu metu patelė gali padėti iki trylikos kiaušinių. Kiaušiniai yra šviesiai švelni, dėmių spalvos. patelė inkubuoja kiaušinius apie dvidešimt penkias dienas;
  • prižiūrint jauniklius. Patelė taip pat pati prižiūri palikuonis. Mažylius maždaug dešimt dienų prižiūri mama. Ji saugo savo atžalas nuo plėšrūnų ir kitų pavojų. Jaunikliai geriausiai valgo gyvūninį maistą: įvairias lervas, mažus vabzdžius, vikšrus.

Natūralių tetervinų natūralūs priešai

Pavojingiausias tetervinų gyvenimo laikotarpis yra pirmosios dešimt dienų po gimimo. Būtent šiuo laikotarpiu jaunikliai dažnai tampa plėšrūnų aukomis. Juos puola lapės, šernai, kiaunės. Šie plėšrūnai gali valgyti ne tik jauniklius, bet ir suaugusius. Lapės ypač pavojingos suaugusiesiems juodiesiems gaidžiams. Dėl savo aštraus kvapo šie gyvūnai gali rasti paukščių net po sniegu..

Be to, daugelį žebenkščių šeimos narių galima vadinti priešais. Sablesas yra uolus tetervinų medžiotojas. Jie puola ir suaugusius, ir nepilnamečius. Dideli plunksnuoti plėšrūnai taip pat nėra linkę vaišintis tetervinais. Goshawks jiems yra pavojingiausi. Šis plėšrūnas medžioja tetervinus ištisus metus..

Nepaisant to, kad yra daug plėšrūnų, puolančių tetervinus, jie neturi didelės įtakos jų populiacijai. Gyvūnų skaičiaus mažėjimui didesnę įtaką daro patys žmonės. Žmogus yra pavojingas natūralus tetervinų priešas. Nekontroliuojama ūkinė veikla, miškų kirtimas, medžioklė - visa tai lemia viso paukščių skaičiaus sumažėjimą. Kai kuriose šalyse dėl tokių veiksnių paukščiai visiškai išnyko iš natūralios buveinės..

Rūšių populiacija ir būklė

Nuotrauka: tetervinas paukštis

Įvairūs veiksniai neigiamai veikia tetervinų populiaciją:

  • aktyvi žemės ūkio veikla;
  • miškų kirtimas;
  • plėšrūnų ataka;
  • nekontroliuojama medžioklė;
  • blogos oro sąlygos žiemą.

Nepaisant to, tetervinų populiacija šiuo metu yra gana didelė. Jie yra gausūs ir plačiai paplitę natūralioje buveinėje. Tai leidžia šiems paukščiams išlaikyti optimalų skaičių ir apskritai stabilią populiaciją. Šiuo metu tetervinams yra suteiktas statusas: „Mažiausias susirūpinimas“. Tai reiškia, kad artimiausiais metais gyvūnams negresia išnykimo pavojus..

Paprastai palankiomis sąlygomis kai kurioms šių paukščių rūšims gresia pavojus. Visų pirma, mes kalbame apie kaukaziečių tetervinus. Jo padėtis yra arti pažeidžiamų. Šios rūšies skaičių itin neigiamai veikia du veiksniai: galvijų ganymas, nekontroliuojamas brakonieriavimas. Didžiulis kaukaziečių tetervinų skaičius žūva nuo brakonierių ir šunų letenų, padedančių ganyti gyvulius. Ši situacija privertė taikyti kai kurias šio gyvūno apsaugos priemones. Šiandien kaukazietiški tetervinai yra saugomi daugelio didelių rezervatų teritorijoje.

Tetervinai yra gana didelis viščiukų šeimos atstovas, vertingiausias medžiotojų grobis, mėgstamas herojus iš vaikų pasakų. Šie paukščiai turi ryškią, gražią išvaizdą, gerai skraido, turi labai įdomų gyvenimo būdą, jų populiacijos natūralios buveinės teritorijoje yra daug. Tačiau dėl neigiamų veiksnių įtakos tam tikrų tetervinų rūšių skaičius pradeda palaipsniui mažėti. Būtent dėl ​​šios priežasties šiems gyvūnams reikia skirti daug dėmesio..